Еднояйчните близнаци Хюго и Рос Търнър решиха да станат двойка човешки

...
Еднояйчните близнаци Хюго и Рос Търнър решиха да станат двойка човешки
Коментари Харесай

Единият яде месо, другият е веган - как се отразява подобна диета на двама еднояйчни близнаци

Еднояйчните близнаци Хюго и Рос Търнър решиха да станат двойка човешки " морски свинчета " и да проучат дали веганската диета е по-здравословна от потреблението на месо и млечни артикули.

Братята Търнър, които нормално са известни в обществените мрежи с многобрайните си пътувания по света, в последно време употребяват своите данни като генетично идентични близнаци в интерес на науката.

Като част от изследване в Департамента за проучвания на близнаци и генетична епидемиология в Кралския лицей в Лондон преди време, близнаците следват две ясно разнообразни диети в продължение на 12 седмици: Хюго яде строго веганска храна, до момента в който Рос продължава да яде месо и млечни артикули.

" Искахме да използваме модела на еднояйчни близнаци, които са генетични клонинги, с цел да тестваме резултата от диетата и упражненията и по какъв начин тези човеци реагират на разнообразни типове храна ", изяснява пред BBC професор Тим Спектър, епидемиолог в King`s, който управлява проучването.

Ето какво демонстрират и резултатите. В съпоставяне с месоядния Рос, веганът Хюго претърпява голям спад на холестерола и внезапно повишение на устойчивостта към диабет вид 2. Хюго споделя, че се е борил с веганската диета през първите няколко седмици, изпитвайки голямо предпочитание за месо и сирене, само че в последна сметка е привикнал и твърди, че се усеща по-енергичен.

Трябва да се означи, че веганската диета се свързва с по-стабилно равнище на кръвната захар и енергийно равнище, до момента в който месоядната диета води до по-сурови пикове и спадове на силата. Интересно е обаче, че веганската диета води до съществено понижаване на разнообразието от чревни бактерии, до момента в който то остава устойчиво по време на диетата с месо и млечни артикули. На доктрина това значи, че веганът Хюго евентуално би могъл да бъде по-податлив на болести спрямо Рос.

По-мащабни проучвания разкриват някои изненадващи прозрения за чревните бактерии и по какъв начин хората реагират на храната. Проучване от 2019 година на същия екип в Кралския лицей в Лондон открива, че реакциите на хората към едни и същи храни са неповторими, даже сред еднояйчни близнаци. Въпреки че ядат едни и същи ястия, някои хора имат внезапно повишение на кръвната захар и инсулина, което е обвързвано с наддаване на тегло и диабет, до момента в който други имат равнища на мазнини, които се задържат в кръвния поток, повишавайки риска от развиване на сърдечни болести.

Причината за това, твърди изследването, евентуално се свежда до микробиома на червата - трилионите бактерии, които населяват чревния тракт. Въпреки че генетиката играе значима роля в метода, по който обработваме храната, микробиомът на червата също има бездънен резултат, като въздейства върху метода, по който храната се разгражда. Тъй като съставът на микробната колония варира от човек на човек, по този начин също и нашите реакции към една и съща храна.
 Видрата, която има повече почитатели от световноизвестна персона
Видрата, която има повече почитатели от световноизвестна персона

837 хиляди в Instagram и цели 6.7 милиона в TikTok си е удивително число

" Откриваме, че приблизително множеството еднояйчни близнаци споделят единствено сред 25 и 30% от своите микроби между тях ", обяснява професор Спектър. " Смятаме, че това е повода доста от техните метаболизми да са разнообразни и за какво реагират на храната по друг метод. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР